2010. november 2., kedd

Kazay-nap az iskolában

Iskolánk 2009-ben vette fel Kazay Endre gyógyszerész nevét. Büszkék vagyunk arra, hogy mi falunkban Vértesacsán élte utolsó éveit egy ilyen sokoldalú tudós ember.

Első alkalommal 2009 őszén a Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány tagjaival, meghívott vendégeivel együtt emlékeztünk névadónkra, tartottunk ünnepélyes megemlékezést és koszorúzást.

Tanulóink számára Kazay-díjat alapítottunk. Elnyeréséhez kitűnő tanulmányi eredmény, példás magatartás, aktív közösségi munka, és egy pályázat elkészítése szükséges, amely Kazay életéhez kapcsolódik. A díjat a 2009/2010-es tanévzáró ünnepélyen Horváth Tina 7. osztályos, és Kiss Patrícia 5. osztályos tanulók vehették át, a hozzá tartozó értékes ajándékokkal együtt.

Elhatároztuk, hogy hagyományt teremtve minden évben ősszel megemlékezünk névadónkról, Kazay Endréről, aki 1876. november 10-én született. Így közel a halottak napjához arra is neveljük tanulóinkat, hogy a családok számára maradjon fontos hagyomány elhunyt szeretteink emlékének megőrzése, sírjaik gondozása.

Ebben a tanévben október 29-én megtartottuk az első Kazay-napot iskolánkban. Ezt a gyerekek felkészülése és kutató munkája előzte meg. Anyagot gyűjtöttek a könyvtárban, interneten, felkeresték gyógyszertárunkban a felújított Kazay Emlékszobát, és beszélgettek Dr Burgetti László gyógyszerésszel. Az idei pályázat témája Kazay életének és a századforduló korának kutatása volt. A délelőtt folyamán ünnepélyes megemlékezést tartottunk az alsós és felsős tanulók számára. A nagyobban meghallgatták Stefánné Bankó Mária előadását Kazay Endre Munkásságáról.

12.30-kor a régi katolikus temetőben ünnepi megemlékezést tartottunk Kazay Endre sírjánál. Beszédet mondott Kovács Zoltán polgármester. A műsort a Kazay Endre ÁMK felső tagozatos tanulói adták. Koszorút helyeztek el: a Község Önkormányzata nevében Kovács Zoltán polgármester, a Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány nevében Dr Burgetti László gyógyszerész, az ÁMK nevében Vuityné Sárándi Klára igazgatónő.

A megszólalók méltatták Kazay Endre munkásságának máig ható nagyszerűségét, jelentőségét. Életműve példaként állhat tanítványaink előtt is, melyből megtanulhatjuk, nem az számít ki honnan indul el, hanem az, milyen magasságokig tud eljutni nehéz anyagi körülmények között kitartással, emberségének megtartásával.

Borsos Károlyné

Katt a képre!

IMG_0939

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése